Meditation

Een manier om je leven in 10 dagen te veranderen (deel 1)

De zomer 2018 was echt slecht voor mij. Het enige vermaak was social media en Netflix. Toen ik door Youtube scrolde, kwam ik een video tegen waar een bekende influencer vertelde over Vipassana meditatie retraite. Ik klikte op de video en ik was onder de indruk. Wow, dacht ik. Al in 10 dagen kunnen je je hele leven veranderen. En weet je wat? Ik geloofde het. Ik begon me voor te bereiden voor deze meditatiecurses met 10 minuten meditaties via Headspace.

In september, toen ik terugkwam in Nederland, is mijn leven dramatisch veranderd.

Op dat moment lukte meditatie met Headspace helemaal niet. Maar ik ging koppig door omdat het de enige mogelijke oplossing voor mij was, dacht ik. Echter, ik geloofde er sterk in dat de Vipassana meditatie retraite mij kon helpen om uit dat diepe dal te kruipen. Ik heb mij ingeschreven voor het retraite in oktober en ik begon mij hierop voor te bereiden. Het retraite stond gepland in januari.

Voorbereiding voor de retraite

De eerste uitdaging voor mij die ik onder ogen moest zien was te vroeg wakker worden omdat de meditatie sessies om 4 uur ’s ochtends begonnen. Elke dag, 10 dagen lang, om 4 uur ’s ochtends wakker worden.

Vanaf oktober startte ik om om 6 uur ’s ochtends wakker te worden. Sommige dagen vond ik het heel moeilijk en sommige dagen was het eenvoudig. De tweede uitdaging was mediteren voor meer dan 20-30 minuten in één keer. Mijn lichaam begon pijn te doen na 20 minuten. Tijdens de retraite moesten we gemiddeld één uur in één positie blijven zitten zonder beweging. Daarom probeerde ik elke dag een bepaalde tijd in één positie te zitten zonder te bewegen.

de aankomst

Ik kwam daar om 5 uur ’s avonds, geregistreerd en ingecheckt. De retraite was in Duitsland. In de kamer waren vier bedden, één badkamer, een tafel, een stoel en een kast. Dus de kamer was klein maar gezellig. Mijn huisgenoten waren drie vrouwen. Die kwamen uit Duitsland.

Toen ik mijn kamer had gezien en mijn koffer neer had gelegd, ging ik naar beneden voor het avondeten.

Die dag hadden we een vegetarische soep en koffie of thee. Ik vond het lekker. Na het avondgerecht gingen we naar de meditatieruimte voor instructies. Alle instructies kwamen uit een geluidsopname. De man die de instructies gaf was S.N. Goenka. Toen we uit de meditatieruimte kwamen, begon de ‘noble silence’. Dat betekent dat je niet mag praten met anderen, alleen met de manager of met de leraar. Je mag ook geen lichaamstaal gebruiken of een oogcontact hebben.

Vipassana retraite (eerste drie dagen)

De bel ging om 4 uur ’s ochtends op donderdag 10de. Ik was heel energiek. De eerste meditatie startte om half 5 en tijdens die meditatie konden we in onze eigen kamer blijven en mediteren. De eerste meditatie duurde twee uur en die tijd ging langzaam, heel langzaam. Om half 7: de bel voor een ontbijt, lekker! Het ontbijt was heerlijk. Op de tafel staat pindakaas, verschillende soorten jam, boter, zelfgebakken broodjes en nog veel meer. Na het ontbijt ging ik naar mijn kamer omdat ik hartstikke moe was en wilde slapen. Ik herinner mij dat ik daar kwam, op bed lag en ik volledig op was. Om 8 uur ’s ochtends ging de bel voor de meditatie in de meditatiehal.

Die meditatie was met de leraren en het was verplicht. Na de meditatie ging de andere meditatie door tot de lunch om 11 uur. De lunch was ook heerlijk: pasta, salades, groenten, noten en nog veel meer. Na de lunch was er een uurtje waar we een rondje buiten konden lopen of in de kamer blijven om uit te rusten.

Na het uitrusten ging ik terug naar de meditatiehal. Daar waren drie meditatiesessies van 1 uur tot 5 uur ’s middags. Tussen de sessies door hadden we 5-10 minuten pauzes, omdat het hele lichaam pijn deed. Na de middag meditaties was er thee/koffie met vruchten in een pauze die één uur duurde.

Na de pauze was er nog één uur groep meditatie en een film over de meditatie technieken, gemaakt door S.N. Goenka. De film was het leukste deel van de dag omdat je de hele dag niet mocht praten, lezen of naar muziek luisteren. Na de film was er 20 minuten meditatie met instructies van S.N. Goenka voor de volgende dag en daarna: slapen. Mijn impressie van de eerste dag was ingewikkeld: enthousiasme samen met moeheid, pijn en het liefst ging ik naar huis. De tweede en deerde dagen were eigenlijk hetzelfde.

Kortom over de eerste drie dagen van de vipassana retraite

Het schema van de eerste drie dagen Vipassana meditatie retraite was eigenlijk hetzelfde. Tijdens de eerste drie dagen moet je een meditatietechniek, genaamd ‘anapana’, onder controle krijgen. Bij deze techniek moet de deelnemer zijn/haar aandacht richten op de bovenlip en neus, waar hij of zij de in- en uitademing kan waarnemen. Als de geest zich op een enkel object richt, wordt men geleidelijk kalm en dwaalt men minder af.